Свързани новини

20.09.2013 17:22

Плениха кораб на Грийнпийс

Видян 880 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екипажът на емблематичния кораб „Арктик Сънрайс” е пленен от руските власти,


след като бе превзет от въоръжена брегова охрана в международни води в четвъртък вечер. Корабът е под охрана от 19:00 ч. московско време, като вече повече от 12 часа „Грийнпийс“ нямат връзка с него, съобщиха от зелената организация.


Използвайки хеликоптери и въжета руските власти са слезли на борда и са арестували намиращите се там 25 души. Активисти, които са успели да се скрият в радиоапаратната в началото, заявиха, че са видели хора, на колене с насочени към тях оръжия. Радиоапаратната на кораба е била разбита, при което голяма част от комуникационната техника на кораба не функционира.


Корабът се е намирал по това време в международни води, което прави действията на руските власти незаконни.


Вече 12 часа „Грийнпийс” няма контакт с кораба, като изглежда че неговата посока е на запад към руските териториални води. Организацията „Грийнпийс Интърнешанъл” не е получила официално потвърждение за повдигнати обвинения, като на активистите им е отказан достъп до съдействие от адвокати, допълват още оттам.


Над 20 офиса на „Грийнпийс” по света организират протести пред Руските посолства в петък. В знак на солидарност от българския офис на организацията обявиха, че стягат протест за 9 часа сутринта в понеделник пред Руското посолство в София.


„Сигурността на нашите активисти за нас е приоритет. Те не са направили нищо,


за да бъдат посрещнати с това ниво на агресия. Протестът им бе мирен. Последният ни телефонен разговор с тях показа, че духът им е силен и че са благодарни на подкрепата от хиляди хора, които изпращат съобщения и които като тях са против сондирането за нефт в Арктика”, коментира Бен Айлиф, ръководител на кампанията за спасяване на Арктика.


Според руските медии, работещите на нефтената платформа „Приразломная” са описали специалната камера за безопасност на „Грийнпийс” като „наподобяваща бомба” (на снимката вляво). Това е съоръжение за безопасност – 3 м дълго и широко 2 м – направено да запази активистите от арктическия студ, е шарено и покрито с логото на “Грийнпийс”. Направено е по дизайн на архитекта Рубен Бодевиг, след конкурс, в който участваха 350 души.


Би Би Си припомня, че в сряда 4-има активисти опитаха да се прехвърлят на борда на нефтената платформа.


Към момента анализатори на медията очакват корабът да бъде транспортиран до пристанището в Мурманск.


„Агресивно и провокативно поведение!“ Така определиха действията на „Грийнпийс“ от руското външно министерство в специално изявление. В него се казва още, че опитът за пробив на станцията не само е заплашвал човешки животи, но и е можел да доведе до екологична катастрофа с непредвидими последици.


Проектът за сондаж с „Приразломная“ е първият опит на руската държавна компания „Газпром“ да добива нефт от Баренцово море. Предварителните планове сочат, че сондирането трябва да започне до края на тази година.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Гениалните решения днес са ви в кърпа вързани

Гениалните решения днес са ви в кърпа вързани,само