05.07.2009 12:31

VOA: Българите гласуват след корупционни скандали

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората в България избират нов парламент в неделя, който ще трябва да се бори с икономическа криза и широко разпространена корупция, която струва на балканската страна милиони долари решаваща помощ от ЕС, пише в коментар от София за "Гласът на Америка" Стефан Бос.


Проучвания на общественото мнение сочат загуба за управляващите социалисти, които бяха поразени от финансови скандали. Неделният парламентарен вот в България идва след като страната загуби достъп до милиони в ЕС помощи за предполагаем провал за справяне с ендемичната корупция. Проучванията показват, че повечето гласоподаватели по всяка вероятност ще гласуват против водената от социалистите коалиция, която бе поразена от финансови скандали, включително за пране на пари, подозрителни разходи и измами. Министерствата на селското стопанство и екологията, контролирани от етническата турска партия, и министерствата на регионалното развитие и на икономиката, ръководени от социалистите, бяха обвинени в някои от най-прочутите с лоша слава схеми през изминалите няколко години. През 2008 г. организацията "Трансперънси Интернешънъл" определи България за най-корумпираната в ЕС нация. Брюксел критикува София за недостатъчно усилия за възпиране на корупцията. Българските власти обаче заявяват, че възприемат сериозно организираната престъпност. Миналата седмица 17 българи бяха задържани по обвинения за разпространяване на фалшиви банкноти на обща стойност над 16 милиона евро в Европа. Въпреки широко разпространената корупция, премиерът Сергей Станишев заявява, че трябва да бъде преизбран. Според него социалистите и партиите им-партньори в други страни са най-добре подготвени да се справят с глобалната икономическа криза, която засегна България, най-бедната членка на ЕС. "Всъщност ние плащаме сега цената за масовата алчност и за липсата на регулации и недостатъчната прозрачност на определени финансови институции и техните действия. Трябва да се успокоим и да стабилизираме обстановката и да гарантираме стабилност на финансовата система. Втората фаза е да подготвим много по-добри регулации, които да гарантират гражданите, данъкоплатците и хората, че техните спестявания са наред и че те няма да пострадат", казва той. Проучвания на общественото мнение обаче сочат, че гласоподавателите ще подкрепят дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ, ръководена от кмета на София Бойко Борисов да ги изведе от финансовата криза. Той направи кампанията си с обещания да затвори корумпираните хора от властта и босовете на организираната престъпност. Дясноцентристката ГЕРБ очаква да вземе около 30 % от гласовете, срещу 20 % за социалистите. Но това не е достатъчно за сформиране на самостоятелно правителство. Партия или коалиция ще се нуждае от 121 места от 240-членния парламент. Освен корупцията, новият премиер ще трябва също да псе справи с рецесията в България след 12 години растеж. Икономисти предупреждават, че балканската нация от почти осем милиона трябва да действа бързо, за да съкрати обществените разходи, в противен случай ще бъде принудена да търси голяма помощ от Международния валутен фонд подобно на други бивши комунистически държави, сред които Румъния, Латвия и Унгария. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни