08.04.2009 18:10

Временната ПК гласува за вдигане на изборната бариера за коалиции

Видян 1285 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди минути Временната парламентарна комисия в НС прие предложението на независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев за вдигане на изборната бариера за коалиции на 8%, предаде БГНЕС.


Седем от присъстващите депутати гласуваха "за", трима бяха против и един се въздържа. Когато коалицията е съставена от повече от две партии, за всяка партия над тази бройка се добавя по 1% над 8%. Малко преди това по време на обсъждането Елиана Масева от ДСБ заяви, че промяната означава или уреждането на вътрешнопартийни сметки, или в бъдещото управление да участват три или максимум четири политически партии. Въпреки това тя заяви, че СДС и ДСБ не биха имали проблем с тази изборна бариера. В обсъждането взе участие Лютви Местан от ДПС, според когото основната функция на този праг е да бъде филтър на политическата система. Той поясни, че без тази промяна примерно от ДПС и НДСВ биха били поставени в ситуация на нелоялна конкуренция, поемайки отговорността всяка партия поотделно да е необходимо да надскочи 4-процентната бариера, наравно с коалиции, чиято бариера ще е същата. Той добави, че в ДПС още няма оформена ясна позиция по въпроса, но ще я оформят на основата на това, което са чули при днешното обсъждане.
В началото на днешното заседание на комисията с 4 гласа "за", 2 "против" и 5 въздържали се, депутатите отхвърлиха и предложението на Ваньо Шарков, Йордан Бакалов и Мартин Димитров от ОДС кандидатите за народни представители да бъдат проверявани относно принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия и резултатите да бъдат обнародвани не по-късно от 7 дни преди датата на изборите. Комисията отхвърли идеята гласуването да бъде в работен ден, който да се обяви за неработен.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион