Свързани новини

28.06.2015 17:06

Здравният министър: Съдбата на болниците не е важна

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не е важна съдбата на лечебните заведения, а тази на пациентите, заяви здравният министър Петър Москов. Реакцията му бе провокирана от прогнозите на  председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Според специалиста предстоят фалити на общински лечебни заведения, ако се  намалят цените на клиничните пътеки. Пред БТА Тотев заяви, че част от болниците ще могат да работят още един-два месеца, ако бюджетът им не се актуализира. 


Той каза още, че в общинските здравни заведения се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят едва 14 на сто.


„За тази година здравните заведения ползват на практика не 95 %, както управляващите заявяват, а 80 на сто от бюджета спрямо миналогодишния“, поясни специалистът.


Поради липсата на средства вече има общински болници, в които докторите и останалият персонал получават 60 % от възнагражденията си, защото платеното от Касата не стига да се покрие фонд Работна заплата.


„Колко време биха останали на работа лекари, които получават такава заплата и колко време биха търпели доставчиците на лекарства и консумативи? Преди ни търпяха, защото знаеха, че рано или късно ще им платим, но сега виждат, че политиката върви в друга посока и се заговори активно за преструктуриране на лечебни заведения. В България винаги под преструктуриране се разбира закриване. Заради политиката, която в момента се води, лекарите продължават да напускат общинските болници", допълни Тотев.


Той посочи, че за предлагания от ресорния министър Петър Москов модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро. 



Според Тотев с прилагането на този метод ще се стигне дотам, че хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.


Тотев определи политиката на държавата към тези лечебни заведения като своеобразен рекет и „извиване на ръце", а целта е те да фалират.



 „Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Притеснява ни и разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет. Ние казваме нашите опасения, целта ни не е да се конфронтираме“, коментира д-р Тотев.



По информация на Сдружението на общинските болници само миналата година са затворили врати общо 17 общински болници в цялата страна.






Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни