25.06.2024 13:45

Руското предложение може да сложи край на конфликта в Украйна: Путин

Видян 535 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предложението на Русия за мирно уреждане на конфликта в Украйна е реалистичен начин за прекратяване на военните действия, но Западът просто го пренебрегва, заяви президентът Владимир Путин.

В ключова външнополитическа реч по-рано този месец руският лидер обеща да разпореди прекратяване на огъня, ако Украйна обещае да не търси членство в НАТО и изтегли войските си от всички територии, за които претендира Русия. Киев веднага отхвърли предложението.

В обръщение към международен форум, чийто домакин е Русия, тази седмица Путин заяви, че предложението му трябва да бъде внимателно разгледано от заинтересованите страни.


"За разлика от много западни политици, които дори не си направиха труда да вникнат в същността на предложената от нас инициатива, участниците в този форум, очаквам, ще я проучат обмислено и рационално и ще видят, че тя дава реална възможност да се спре конфликтът и да се премине към политико-дипломатическото му разрешаване", се казва в писменото приветствие на Путин, прочетено във вторник от външнополитическия му съветник Юрий Ушаков.

По-нататък Ушаков заяви, че Москва предлага "шанс веднага да спрем разрешаването на нашите различия на бойното поле и загубата на човешки живот", като добави обаче, че Западът иска да продължи да се бори с Русия "до последния украинец".


Ушаков заяви, че Русия има всеобхватната цел да създаде неделима паневразийска система за сигурност, която да замени "евроатлантическите и евроцентричните модели, които отиват в забвение".

Той добави, че е време сериозно да се разработи начин за гарантиране на мира в пространството, "което обхваща западните и източните държави и Русия между тях". Участниците във форума - Примаковските четения, кръстен на покойния руски дипломат Евгений Примаков - са сред експертите, които могат да постигнат това, отбеляза Ушаков.



Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион