Със заявление в Търговския регистър бившият транспортен министър Данаил Папазов е поискал отстраняването на Доган

Свързани новини

27.08.2024 09:30

Доган остава без ТЕЦ и морски сараи, съдружник-ексминистър го отстрани

Видян 1013 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Войната в ДПС между лагерите на Делян Пеевски и почетния председател Ахмед Доган има поредно развитие.

Със заявление в Търговския регистър бившият транспортен министър Данаил Папазов е поискал отстраняването на Доган като член на съвета на директорите на "ТЕЦ Варна", съобщи "Капитал".

Това се случва дни след като собствеността на Доган в "ТЕЦ Варна" изненадващо беше прехвърлена и едноличен притежател на централата стана бившия транспортен министър Данаил Папазов.

Новото заявление в Търговския регистър е подадено за вписване на 26 август, но е с дата 20 август - т.е. буквално дни след смяната на контрола върху "ТЕЦ Варна". Това затвърждава подозренията, че цялата операция е част от войната в ДПС между лагерите на Делян Пеевски и Ахмед Доган, като буквално с няколко мълниеносни действия първият лишава втория от активи за десетки милиони, включително и от обитаваните от него имения, коментира "Капитал".

Паралелно Папазов е предприел аналогични действия да отстрани Доган и от управата на още едно дъщерно дружество на "ТЕЦ Варна". Става въпрос за охранителната "Електрик секюрити", създадена през 2020 г. (около времето на протестите и десанта на Христо Иванов в "Росенец"). Там също Доган е освободен с решение на Папазов в ролата му на изпълнителен директор на ТЕЦ-а.

Ако промените за ТЕЦ Варна бъдат вписани, Доган рискува да загуби ключови активи като сараите в Бояна и Росенец, тъй като те са притежание на дъщерни фирми на централата.

Припомняме, че през 2017 г. CEZ продаде ТЕЦ Варна на семейната компания на Папазов "Сигда" за около 48.5 млн. евро, финансирана със заем. Половин година по-късно мажоритарен собственик стана Ахмед Доган, като придоби 70% от "Сигда". Останалите 30% формално бяха собственост на децата на Папазов. Под шапката му на ТЕЦ Варна минаха и дружествата, притежаващи боянския и морския сарай на Доган. Дълговете на централата бяха рефинансирани от Търговска банка Д на бизнесмена Фуат Гювен.

Именно този дълг е бил покрит с част от скандалния заем от общо 150 млн. лв., отпуснат от държавната ББР на фирмата на Румен Гайтански - Вълка "Роудуей кънстракшън". За връзката между заема на Гайтански и Доган съобщи Антимонополната комисия, проследила прехвърлянето на парите между няколко фирми.

През декември 2023 г. акциите на дружеството, опериращо ТЕЦ Варна бяха прехвърлени в нова компания - "Сигда инвестмънт", където вече Доган и Папазов имат по 50%, а старото "Сигда" остава само за Папазов.

Отново "Капитал" съобщи, че от 5 август има споразумение акциите да се върнат на "Сигда", като обяснението е, че "Сигда инвестмънт" не е успяло да осигури финансиране за заплащане на цената за придобитите акции. Документът, както и джирата от 6 август са подписани само от Папазов, който е представляващ и на двете компании.

Паралелно с това на 8 август е задействано прехвърляне и на морския сарай на Доган в Росенец. Той е в активите на "Хермес солар", което дотогава се притежава от "Порт логистика Бургас" - дъщерно дружество на ТЕЦ "Варна". А също и на "Варна мода" - компания, притежаваща други имоти, а също и яхти, ползвани от Доган. С подписите на Папазов дяловете в тях са прехвърлени към наскоро създаденото и управлявано от него "Сигда пропърти".

Всички тези действия не бяха оспорени и в регистъра не се виждат никакви опити вписванията да бъдат блокирани, пише "Капитал". Така реално по документи вече Доган практически няма фирмени участия, а скоро вероятно ще бъде лишен и от участието си в управлението на компаниите.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Oasis

Oasis пак се събират

Легендарната британска група Oasis обяви, ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби