Свързани новини

19.05.2014 16:48

Глобиха столичното парно за злоупотреба

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С близо 62 хил. лв. е санкционирано общинското дружество Топлофикация София заради това, че е злоупотребило с господстващото си положение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията вчера.


Причината за глобата е налагането на еднакви цени,  от страна на Топлофикация, на всички фирми за дялово разпределение. По този начин се премахва ценовата конкуренция. Това води до по-ниско качество на услугата, а потребителите са лишени от възможността да изберат доставчик въз основа на цената, твърдят от КЗК.


Проверката срещу Топлофикация София започна миналата година.


Става въпрос за законовото вкарване на топлинните счетоводители като подизпълнители на топлофикациите. Това са фирмите, които извършват т.н. дялово разпределение на потребената от дадена жилищна кооперация топлоенергия между отделните абонати в блока. Така тарифите за отчитане на уредите за дялово разпределение станаха част от годишната изравнителна сметка за консумираната топлоенергия. В същото време Топлофикация наложи еднакви цени, независимо от избрания от абонатите топлинен счетоводител. Липсата на ценова конкуренция изкриви пазара и ощети потребителите, смятат от КЗК.  Антимонополният орган постанови спиране на нарушението и санкционира столичното парно с 61 881 лв. на база годишния му оборот.


На всичкото отгоре, както 19 минути писа, жалбите срещу високи сметки за парно в София скочиха три пъти през 2014 г. Освен че налага еднакви цени за топломерите, Топлофикация има невероятни изисквания, които пречат на гражданите да отчитат реални сметки. Например, ако поставите върху радиаторите си уреди с дистанционно радиоотчитане, те няма да променят вашата сметка, ако етажните собственици изрично не са се договорили с топлинния счетоводител да им бъдат засичани показанията всеки месец! За всички останали потребители (над 80%)  фактурите са прогнозни и може да се разминават с очакваната, според ползването им сума. Причината е, че предвидените сметки са изчислени въз основа на прогнозния дял за всеки апартамент, определен след годишното изравняване според консумацията в жилището през миналия сезон.


Друг номер на парното, от който столичани масово се жалват, е поставянето на гигантски тръби (щрангове) в банята и други мокри помещения. Жители на столичните квартали Надежда и Лагера се оплакват, че не могат нито да спрат, нито да намалят топлинната енергия там. Така дори и да живеят като истински аскети, и да не пускат парно в стаите, то винаги е надуто в банята и трупа сметка. 



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Пак не работят метро-ескалаторите

Пак не работят метро-ескалаторите

Откакто Васил Терзиев стана кмет, а Борис ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак