Свързани новини

30.10.2013 11:10

Невиждана жега в канадска Арктика

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново проучване показва, че средните летни температури на канадска Артика през последния век са най-високите за последните 44 000 години, предаде Discovery.


Изследването доказва, че за пръв път от холоцена (наименование на геологическия период, който започва преди 11 700 години) жегите бележат своя връх. По време на жегата през холоцена  слънчевата радиация е 9 % по-висока от настоящата.


Учените следят температурните изменения чрез газови крушки, сложени в дълбокия слой на леда. По този начин те установяват каква е била температурата на това място преди години. Откритите данни показват, че има растения, хванати в леда отпреди 44 000 години, та дори и от 120 000 години. Обобщението доказва, че температурите в региона не са били толкова високи вероятно още от тогава.


Арктика се затопля от век, но най-сериозното повишаване на температурите започва през 70-те години. Целият Дафин остров се топи и очакваме съвсем скоро ледените шапки да изчезнат, допълват учените.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.