Свързани новини

12.03.2014 14:55

УниКредит призна рекордни загуби от 15 млрд. евро

Видян 2205 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-голямата банка в Италия УниКредит (б.р. която държи най-голямата банка в България Уникредит Булбанк) има загуба от 15 милиарда евро или близо 30 милиарда лева през четвъртото и последно тримесечие на 2013 г., след като остави пари за лоши кредити”, съобщи агенция Блумбърг.


Информацията бе предадена и от най-авторитетното издание за бизнес в света Уолстрийт Джърнъл.


Още по-лошата новина е, че загубата е рекордна – с близо 5 милиарда над тази от края на 2011 г., добавят информационните институции в света на финансите.


Това беше признато в официално комюнике на банката, издадено от миланската централа. В него е цитиран главният изпълнителен директор (СЕО) на групата Федерико Гицони, който твърди, че ще бъдат „елиминирани” 8500 работни места и ще се продават собствености, за да се подсили финансово УниКредит в рамките на 5-годишен план.


Според него има шанс, ако Италия излезе от рецесията ( б.р. в която е от десетилетие, страната влезе 4 години преди останалия свят в криза и не излиза), нещата да се пооправят. Банката е заделила 9,3 милиарда евро за лоши дългове, удвоен размер в сравнение с година по-рано, пише още агенция Блумбърг.


Според информационната институция Европейската централна банка е вкарала 20 инспектори и е започнала ден по-рано да разглежда балансите на най-големите банки в еврозоната.


Може ли това да е довело и до „най-страшното признание”, питат се анализаторите по света и у нас.


УниКредит планира първоначално предлагане на миноритарен дял от нейните компании Интернет банк и Финеко. Търсят се оферти и за УниКредит Кредит Мениджмънт Банк.


Планът за намаляване на работната сила е до 2018 г., от което ще се прави спестяване на разходи. От 8500 планирани места за съкращаване, 5700 ще бъдат в Италия, а останалите близо 3000 се падат на наетите в чужбина. Колко стотин ще бъдат съкратените у нас, това не го пише в съобщенията на международните институции.


„Загубата е счетоводна, няма да има негативен ефект. В България няма да има съкращения”, съобщи Вики Блажева от Уникредит Булбанк.


 *Използвани са статиите UniCredit Posts Record Loss, Plans 8,500 Job Cuts на Блумбърг и UniCredit Posts Massive Net Loss on Loan, Acquisition Write-downs на Уолстрийт Джърнъл


*



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец