Свързани новини

04.10.2013 17:29

Фандъкова: Поисках повече полицейско присъствие в бежанските центрове

Видян 1280 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

- Госпожо Фандъкова, подобри ли се комуникацията ви с държавата по отношение на настаняването на бежанците?


- Когато преди две седмици правителството взе решение да се отворят още два центъра на територията на София, аз само бях информирана. След това направихме срещите с министъра на вътрешните работи и премиера. Казах им, че за мен най-важното е сигурността и спокойствието на гражданите на София. Продължавам да смятам, че концентрацията на толкова много бежанци в столицата - повече от половината от тези, които влизат в страната, крие рискове. Затова поисках повече полицейско присъствие, а също така адекватни грижи за самите бежанци, за да се избегнат други проблеми.


- Засилена ли е вече охраната в тези квартали?


    Смятам, че все още не е достатъчно полицейското присъствие. В Овча купел заедно с патрулите на Общинска полиция в момента в района около центъра за настаняване има патрул от 6-то РПУ и екип от СДВР. Тези два екипа не са постоянно там, правят периодично обходи. Поисках постоянен патрул от СДВР. Защото учебната година започна, в близост има и детска градина, и университет, минават много хора. Във Враждебна е осигурен автопатрул от 5-то РПУ, също и два екипа от СДВР, заедно с този на Общинска полиция и това засега е достатъчно. А 2-ро РПУ е отделил един екип за кв. Военна рампа. Моят извод е, че Овча купел се нуждае от допълнително полицейско присъствие. Там в центъра са настанени най-много хора и е надвишен капацитетът - вместо 800 са 1000. Столична община предприе допълнителни мерки - поставихме видеонаблюдение в детската градина, в слряда изготвих писмо до министъра на образованието с искане да се монтира такова и около държавното 151-о училище, както и допълнително осветление. В момента ние възстановяваме осветлението около центровете за настаняване на бежанците и организираме по-често извозване на отпадъци и почистване. Възложила са съм на колегите да са в постоянен контакт с хората, които живеят наоколо и с ръководствата на училищата и детската градина. Реагираме на всеки конкретен сигнал. Вчера например получихме сигнал от родители, притеснени за прибирането на децата им от 88-о училище от Овча купел.


    - От какво се оплакват столичани и имат ли основание техните притеснения?


- Не мога да преценя имат ли основание. Оплакват се, че има подсвиркване, закачане на децата, особено на момичетата, хвърляне на камъни в детската градина.


- Освен от МВР, от които други институции очаквате намеса?


- Поискахме срещи с Министерството на здравеопазването и социалното министерство, на които са се явили техни представители, но до момента не са постигнати конкретни резултати. Затова изготвих писмо до министър Хасан Адемов с искане да се предприемат мерки, когато в тежките зимни месеци бежанци започнат да излизат от центровете за настаняване след получаването на статут. През последните години в София открихме центрове за временно настаняване и няколко социални кухни, за да може в най-студените зимни месеци 100% от хората, които са на улицата, да имат подслон и топла храна. Опасявам се, че капацитетът тази зима няма да е достатъчен. И затова искам социалното министерство да се ангажира, включително и с финансов ресурс, за отваряне на още един кризисен център за временно настаняване, както и за повече социални кухни. Но тук не говоря целенасочено за бежанци, защото когато тези хора получат статут, те са като всички останали. Така че моята грижа е за гражданите на София. Нека не вървим след събитията, а да сме подготвени за това, което предстои. Защото когато тези хора напуснат центровете за настаняване, някои от тях ще останат тук, ще търсят работа и жилище. Чувам за усилията на държавата да се дава по-бързо статут на бежанец. Опасявам се, че от Агенцията за бежанците имат разбирането, че техният ангажимент приключва с излизането на бежанците от центровете. И всъщност те стават грижа на кметовете. За това призовах кметовете да бъдат важна част от действията по отношение на бежанците.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Башар Рахал

Как наредиха кой дава 50-те млн. за кино: Башар Рахал

"За пореден път НФЦ си нарежда комисията ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци