02.02.2015 18:05

Преброяваме мъжете за мобилизация

Видян 1638 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация“, каза вчера във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от БТА. По думите му много от българските мъже, които могат да бъдат повикани от армията, са или зад граница, или имат здравословни проблеми. „Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности“, посочи Николов. Той допълни, че в страната има около 3 000 резервисти. По думите му тези хора имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период от време. Николов каза още, че в командия център на НАТО в  София ще работят около 50 души, от които половината ще бъдат българи, а останалата част - от различни националности.


Вицеадмиралът уточни: "В момента не се извършва мобилизация на Българската армия и подобни твърдения са единствено плод на нездрав разум", коментира той. От Министерството на отбраната са заявили за OFFNews, че става въпрос за рутинна дейност, която се извършва периодично, така че да е ясно какви са способностите на държавата. Странно е, че 25 години не сме имали подобна проверка.


Интересно е също защо справката се прави точно сега, 5 дни, след като вицето на американската дипломация Виктория Нюланд ни постави „на фронтовата линия” при конфликта в Украйна. Тази седмица ще се проведе среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, на която ще бъдат обсъдени потенциалните ядрени заплахи от страна на Русия. Очаква се на форума да се обсъдят и новите бази на Алианса на територията на Европа.


Сигурно си спомняте, че 19' попита посолството на САЩ защо помощник-държавният секретар Нюланд не придружаваше шефа си Кери по време на протоколните му срещи в София, освен с британския му колега, и каква е била нейната програма. Информация ни беше отказана. А ние писахме, че според източници във властта разговорите й са били във Военното ни министерство, което все още се казва „на отбраната”.


След това излезе неофициалната, но вече потвърдена информация, че без санкция на редовно правителство и на парламента, президентът Плевнелиев и служебният му кабинет са предложили разполагане на база на наша територия за война срещу Русия. Припомняме, че военен министър тогава беше шефът на агенция в НАТО Велизар Шаламанов, а външен министър беше настоящият ни пръв дипломат Даниел Митов – висш служител на американска институция.


Една такава ситуация силно напомня връщането към схемата на Сталин за „ограничения суверенитет” на България и другите страни в Източна Европа.


Миналата седмица пък лидерът на Атака Волен Сидеров извади документи за привикване на запасняци по военните окръжия. Той попита мобилизация ли започва у нас? И поиска парламентът да извика премиера и ресорните министри, за да бъдат информирани депутатите, медиите и народът какво сме предложили на съюзниците си, какво сме се разбрали с тях на срещата на НАТО и при совалките на американския и английския първи дипломат и на шефа на Атлантическия пакт през последните седмици. 


След като отрече информацията за мобилизация, но уточни, че запасняци все пак масово се привикват, Военното министерство, управлявано от земеделец, завършил художествено слово и представящ се за юрист, на практика призна твърдението на Сидеров. А от САЩ дойде информация, че в България ще се дислоцират танкове и друга бронирана бойна техника, които в момента са в Германия. Събуди го ген. Ходжис - главнокомандващия сухопътните им сили. САЩ още миналата седмица съобщиха, че ни дават 15 млн. долара военна помощ. Те обаче не отиват за нуждите на българската войска, а за техните бази у нас, които до момента са 4. Според спогодбата от 2006 г., подписана от кабинета на Тройната коалиция и тогавашния държавен секретар Кондолиза Райс, те са наричани „обекти за съвместно ползване”. Малцина си спомнят, но в България, която не се води окупирана страна, имаме контингент до 5 000 щатски войници.



Етикети
, , , , ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.