Свързани новини

29.10.2014 13:30

Европрокурор плаши с разкрития, които ще разтърсят ЕС

Видян 1041 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокурорката от европейската мисия в Косово ЕУЛЕКС Мария Бами, която бе отстранена от длъжност след като прищинският вестник "Коха диторе" публикува нейни твърдения за корупция на ръководни членове на мисията, заяви, че ще публикува информации за ЕУЛЕКС, които ще доведат до сътресение в ЕС, съобщават сръбските вестници.


"Досега не съм разговаряла с медиите за каквото и да е, но ако ме отстранят от длъжност и ако бъде заплашвана, имам право да се съпротивлявам и да публикувам информации. Ако искат да ме превърнат в Джулиан Асандж, ще успеят", каза Мария Бами.


"Коха диторе" посочва, че ЕУЛЕКС се е опитала по различни начини да предотврати публикуването на текста и че след като вестникът изпратил до ЕУЛЕКС въпроси, на които искал отговори, специална съветничка на ръководителя на европейската мисия в Косово поискала среща и изразила желание да види документите, с кото разполага "Коха диторе" като условие да отговори на въпросите на вестника. Вестникът съобщава още, че прокурорката Мария Бами е събрала конкретни материални доказателства против двама високопоставени представители на ЕУЛЕКС и бившия заместник главен прокурор в Специалния съд на Косово Джонатан Рател, предаде БТА.


ЕУЛЕКС е най-голямата и скъпа мисия на ЕС, която се занимава с чувствителни въпроси в Косово, като организирана престъпност, корупция, военни престъпления, за които се смята, че са твърде големи, за да бъдат оставени на местните съдии и прокурори. Мисията подпомага местните власти в създаването на независима съдебна система.


Обединените нации поеха контрола върху Косово през 1999, след като НАТО бомбардира Сърбия, за да спре убийствата и изселването на албански граждани. През 2008 г. , когато провинцията обяви независимостта си от Сърбия, ЕУЛЕКС пое контрола от ООН над съдебните случаи.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион