20.07.2011 16:36

Образованието ни става невиждан лукс

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лоша новина за всички студенти, кандидатстващи за магистратура, довя от Министерския съвет. Оказа се, че, за да получим магистърска степен, ще ни бъде нужна бала с пари. Университетите сами да определят таксите за платени магистратури, без да има нормативно определен таван или минимум. Това предвиждат промените в Закона за висшето образование, внесени от МС, които бяха приети на първо четене в парламента. По този начин се дава възможност държавните висши училища сами да определят таксите за обучение срещу заплащане при предоставянето на услугата.


„Въпросът с таксите е тема, която ще бъде дискутирана и когато обсъждаме въпроса на второ четене. Висшето образование, освен всичко друго, е и частно благо. В България съществува система за студентско кредитиране, която предоставя широк достъп до висше образование за всички, които желаят да се учат. Освен това никой не отнема ангажимента да има квоти за отлични студенти за продължаване на тяхното обучение в магистърска степен“, каза министърът на образованието Сергей Игнатов.


Само преди два дни стана ясно, че епидемия от неграмотност набира скорост сред българите, което показва още веднъж, че образованието е на път да се превърне в невероятен лукс за голяма част от населението. По думите на Игнатов стряскащият брой 80 000 души не могат да четат и пишат. Едва 10 000 от тях се очаква да преминат през курсове за ограмотяване.


Други поправки на Закона за висшето образование позволяват учебни заведения да се сдружават с чужди и наши ВУЗ-ове за съвместно обучение и т.нар. образователен франчайз. На висшите учебни заведения се дава възможност да откриват филиали в чужбина, за да привличат и чуждестранни студенти. Освен това те ще могат сами да признават дипломи, придобити в други университети. Относно изнесеното обучение Игнатов заяви, че в законопроекта на МС тази тема засяга възможността за сдружаване преди всичко и организиране на изнесено обучение, т.е. изнасяне на структури на българските висши училища в чужбина. „Много от желаещите да учат в България по редица причини не могат да станат студенти в нашите университети поради ограниченията, които сме приели във връзка с приемането ни в Шенген. Именно затова става наложителна възможността българските висши училища, чрез сдружаване с университети или други организации, да могат да създадат свои структури и да отговорят на интереса, който все още съществува навън към българското образование“, добави образователният министър.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион