09.05.2015 19:48

Сърбия заседава извънредно заради Македония

Видян 844 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сръбското правителство насрочи за утре извънредно заседание на Агенцията за сигурност по повод сблъсъците и напрежението в Македония. Според разузнавателни източници, към граничния пояс между Сърбия и Македония вече са изпратени допълнителни военни и полицейски части.


Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович разговаря със своя македонски колега Гордана Янкуловска и даде заповед 450 полицаи и части на жандармерията да бъдат разположени в районите около границата с Македония.


 


Според очевидци, преустановено е движението по магистралния път Белград-Скопие в района към Македония, както и железопътният транспорт към македонската столица.


 


Македонската гранична полиция се е оттеглила от граничните пунктове със Сърбия и сега те се охраняват от сръбски полицаи и войници. Допълнителни сръбски полицейски сили са настанени и в граничната зона за сигурност между Сърбия и Косово.


 


Наблюдателите в Белград оценяват, че Македония е много близо до ескалиращо междуетническо напрежение и неконтролиран тероризъм, което ще бъде опасно и за съседните държави.


 


След цял ден престрелки, ситуацията в македонския град Куманово остава изключително критична, съобщава специалният пратеник на bTV в западната ни съседка Петър Нанев. Изстрели се чуват през минута-две.


 


Според официалната информация, силите за сигурност са ударили екстремисти, които планирали атентати в Скопие, но тежковъоръжените бойци посрещнали униформените с тежко оръжие.


 


Ранените полицаи са около 20, като някои са пострадали по-тежко и са откарани с хеликоптери в Скопие.


 


Хората в квартала, откъдето се чуват изстрелите, са евакуирани, периметърът за сигурност беше разширен в хода на деня.


На всеки ъгъл има тежковъоръжени униформени, а гилзи от куршуми се търкалят по улиците. От кметството съобщиха, че, „в Куманово се води истинска война".


 


Сърбия изпрати спецчасти по границата си с Македония.


 


В кратката си пресконференция, от македонското МВР не съобщиха колко са терористите, колко са пострадалите, има сред тях цивилни и дали може да се търси връзка между случващото се и антиправителствените протести.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак