08.07.2024 12:13

70% загуби за 6 месеца при товарните превози по Дунав на пристанищния комплекс в Русе

Видян 826 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Драстичен спад на товарните превози по река Дунав. 70% са загубите само за последните 6 месеца, сочат данните на пристанищния комплекс в Русе, въпреки че нивото на реката е отлично за корабоплаване, заради високите води, съобщава БНТ.

Преди войната в Украйна в русенския порт са акостирали минимум по 50 кораба на месец. Сега обаче товарооборотът е на ръба.

    Ивайло Башалов - началник на Пристанищен комплекс - Русе: "До седми месец тази година имаме 12 посещения, така че самата обработка на товари е доста занижена. Може да кажем, че сме си запазили клиентите като бройка, но техните обеми на товари е значително намалял."

Основните товари, които се превозват по реката са метали, тор и въглища. Очаква се и стартирането на фериботната линия Русе - Гюргево, която трябва да облекчи тежкотоварния трафик по Дунав мост. След няколко месечно изчакване румънското правителство даде зелена светлина за откриването ѝ.

    Ивайло Башалов - началник на Пристанищен комплекс - Русе: "От наша страна, сме готови в рамките на две седмици да стартираме, има избран превозвач от българска и румънска страна, които също са в готовност."

За разлика от товарните превози, в туристическия бранш отбелязват ръст на пътуването с круизни кораби по реката. Само от началото на сезона в Русе са акостирали над 45 кораба с 6000 туристи. Въпреки това, и в туристическия бизнес, войната в Украйна е оставила своя отпечатък.

    Галина Петрова - управител на туристическа фирма: "Тъй като това налага промяна в разписанията на пасажерските кораби. Тоест избягва се приближаването до района на военни действия, около Измаил, около Вилково, дори до Тулча, тъй като са по въздушна линия много наблизо."

До края на летния сезон местните туроператори очакват над 120 туристически кораба да акостират на русенското пристанище.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец